Reklama
 
Blog | Adéla Vyvijalová

Velikonoční maglajz: Co zbylo z malovaného vejce?

Středně velký supermarket, dnes v poledne: „Zato tyhle Vánoce, teda ne, Velikonoce myslím. Víte, mně se to pořád plete. Já to poznám jen podle sněhu, ale když jsem tu zavřená, tak ani nevím,“ říká prodavačka a dále doplňuje zboží… „Velikonoce jsou ale horší než Vánoce,“ reaguje postarší zákaznice bez dalšího objasnění a hází do sáčku čerstvé rohlíky.

No jo, Vánoce to mají jednoduché. Ateisti je považují za dobu klidu, rodiny, koled, dárků a tak nějak jsou přirozeně chápány jako čas, kdy by se člověk měl vyhecovat a chovat se lépe, udělat třeba dobrý skutek, něco pro ostatní. Nebo se jenom zastavit a zamyslet se nad životem.

Zato Velikonoce to mají horší, s těmi si nekřesťanská obec umí poradit jen těžko. Míchají se v nich pohanské zvyky s náboženskými daleko výrazněji, střetávání a proplétání velikonočních symbolů má vleklou historii a o jejich původu i přes obrázky v čítankách málokdo něco ví. To máme samé čokoládové zajíčky a pomlázku. Pečeného beránka a paškál.

Reklama

Ježíšovo vzkříšení a malovaná vajíčka. Jak to ale jde všechno k sobě? Těžko, ale přece. Snad i proto bychom měli být obezřetnější, když o nich mluvíme. Ona totiž ta popularizace může dopadnout tragicky, když netušíme, o co přesně se jedná a když jeden symbol nevysvětlíme v konfrontaci s druhým.

 

 VIZ níže, cituji portál Novinky.cz:

„Velikonoce dávají všem na srozuměnou, že končí zima, příroda se probouzí a začíná jaro.“

 „Mezi nejstálejší křesťanské tradice patří velikonoční beránek, vejce, pomlázka či zajíček.“

„Mezi novější tradice pak již po staletí patří, že by každá žena měla dostat na Velikonoční pondělí něco nového, aby jí tzv. nepokakal beránek. My ženy tedy máme jedinečnou šanci tuto tradici využít k obměně našeho šatníku.“

„Nové můžeme mít spodní prádlo, oblečení, ale i módní doplňky jako boty, kabelky, pásky či šperky.“

(Poté následuje nepřeberné množství fotografií z jarní kolekce světových značek.)

A tak mi připadá, že jsme z těch Velikonoc nějak nesví. Že pro mnohé ve výsledku znamenají hlavně příchod jara a, nedělejme si iluze, zejména prodloužený víkend a volno. Zítra má být škaredě, takže… Co budeme dělat? Nakupovat oblečení, aby nás nepokakal beránek? Nebo velikonoční cukrátka s padesátiprocentní slevou, protože Velikonoce jsou horší než Vánoce a musíme je aspoň zajíst?

P.S. Pomlázka, zajíček a vejce opravdu nejsou symbolem křesťanství.